Trètes

Tretes, West aan ZeeTerschelling – omgeving Trètes

Trètes ligt in een natuurgebied; het duinlandschap van West aan Zee. Via een ruiterpad bent u na 5 minuten lopen op het strand. Het duingebied is een prachtig landschap, waarin u vlak bij uw verblijf prachtig wandelen kunt. Vlak bij Trètes liggen de Badhuiskuil en het Waterplak, beide met een bijzondere vogelpopulatie. Richting west vindt u langs de Longway een graasgebied voor runderen, waar u kunt wandelen. Hier zijn ook de bunkers ( of de restanten ervan) van de door Duitsland in de WOII aangelegde Tigerlinie te zien. En is het zoals het gehele gebied rondom Trètes een mooi natuurgebied met een afwisselend duinlandschap. Het dorp Midsland ligt op 4 km fietsen en het dorp West aan Zee via de kortste route op iets meer dan 5 km. Zowel in westelijke als oostelijke richting kunt u vanuit Trètes verschillende fiets- en wandelroutes volgen.

IMG_4488

IMG_4495

IMG_4522

Historie
Trètes en Malino zijn in medio jaren ’50 van de vorige eeuw gebouwd door Bert Wieberdink en Corrie Bloem. Als Terschellingers maakten ze gebruik van de mogelijkheid vakantiehuisjes te realiseren op door Staatsbosbeheer in erfpacht uitgegeven grond. Ze doopten de huisjes naar twee toen nog stille bergdorpjes in Indonesië, waar zij tijdens hun Indische jaren op vrije dagen verkoeling en ontspanning zochten.
Trètes is sinds de bouw qua uiterlijk niet wezenlijk veranderd, maar wel aangepast qua onderhoud en bouwkundige staat. En van moderne gemakken voorzien. Om u een historisch beeld te geven: de waterpomp vervangen door waterleiding, de gaslampen met kousjes door elektriciteit, de gasfles in de keuken door aansluiting op aardgas, de beerput vervangen door het riool. Nu is er een snelle wifi, flatscreen, cv en webcam. De gaskachel in de woonkamer hebben voor de gezelligheid behouden, evenals het authentieke karakter van Trètes.
big_14317280

Tretes en malino

Waz 1983